Network marketing sektörünün krizi gibi görünen bu soruya geçmeden önce gelin ufak bir gezintiye çıkalım. Bir atasözü vardı; kötü haber tez yayılır. Aslında çoğu kişinin düştüğü yanılgı sanırım bu yüzden. Su altına tüpsüz dalışta, koşularda, okçulukta, güreşte ve daha bir çok branşta rekorlar kırıp ülkeye madalya kazandıran kişiler var. Peki kaçını duyduk? Kaç tanesinin adını sayabiliriz? Ortada başarı olduğunda kutlayıp kahramanları kısa sürede unutuyoruz. Eurovision birincisi Sertap Erener. Dünya güzeli seçilen bir hanımefendi vardı. Hatırlayan var mı? Yahu çok zaman geçti diyebilirsiniz. Daha eskilerden bir isim verelim. Daha çok kişinin bildiğine eminim. Sülün Osman…
Günümüzden de verilebilir isimler ama şimdi reklamlarını yapmayalım. Benim değinmek istediğim nokta olumlu örnekler aklımızda kalmaz da nerede en olumsuz örnekler var onlar kalır. Kötü reklamların daha çok akılda kalması gibi. Aslında olumsuzluklar insanlarda dedikodu malzemesi olduğu için gün aşırı konuşulur ve kafada daha çok yer eder. Bu süreç uzarsa yanlış bilgilerin de eklenip gerçekmiş sanılması muhtemeldir.
Yaptığımız sayısız görüşmede saadet zincirinin NM’den önce çıktığını da savunanlar oldu. Bir önceki yazıda size Network Marketing sektörünün ne zamanlar çıktığını anlattım. Ufak bir matematik işlemi ile artık herkes neyin asıl neyin uydurma bir sistem olduğunu rahatlıkla görebilir. Saadet zincirleri hakkında da yazacağım ama şu an “Gerçekle yanlışı nasıl ayırt ederiz?” bundan bahsedeceğim.
Network marketing sektöründe şirketler üreticidir. Bu ürünleri pazarlama taktiği olarak NM yolunu tercih ederler. Hiçbir sektör için dolandırıcılık diyemeyiz. Borsa dolandırıcılık mı? Hayır. Esnaflık dolandırıcılık mı? Hayır. Kasaplık dolandırıcılık mı? Hayır. Örnekleri çoğaltabiliriz ama her sektörde dolandırıcılık yapan kişi veya kurumlar var mıdır? Vardır. O yüzden şirket bazlı inceleme yapmak lazım. Şirketlerin ne yaptığını incelememiz gerekir.
Bir şirketin network marketing yapıp yapmadığını anlamamız için sormamız gereken basit sorular vardır. Hiçbir soruya takılmadan geçebilmeleri gerek. Hadi başlayalım.
1. Bu ticarette ürün(ler) var mı?
Ortada bir ürün yoksa o şirketten uzak durmak lazım. NM satış yöntemini benimseyen şirketler zaten daha fazla kitleye ulaşmak için bu yöntemi seçerler. Ürünlerini daha çok insana satabilmek ve sadık müşteriler kazanmak için. Ortada ürün yoksa emin olun o kişiler NM sektörü gibi görünüp kamuoyu güveni kazanıp bir süre sonra uzaklara gitmeyi planlıyordur. Ürün var gibi gösterilip başkasına kiralandığı söylenebilir veya para yatırın biz çalıştıralım ve kazançtan size pay verelim gibi seçeneklerle karşılabilirsiniz.
2. Bu ürünler piyasada satılan, ihtiyaç duyulan bir ürün mü?
Göstermelik ürün gösteren şirketleri duymuşsunuzdur. Venüs’ün bol güneş gören dağından özenle toplanmış, sizlere enerji veren taşlar, kumlar hatta bileklik veya kolye gibi ürünler varsa bir durmak lazım. Geçmişte gördük ki; tavuk, koyun veya inek kiralama, kuyumcunun 50tl vermediği binlerce liralık altınlar, hayali araç takip cihazı kiralama seçenekler ile bir sürü akla hayale sığmayan göstermelik ürünler bu sektörün adı kullanılarak insanlar kandırılmaya çalışılmıştır. Sonuçta gerçekler ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda şirketlerin satışa çıkardıkları ürünleri iyi incelemek gerekiyor. Bu madde tek başına bir şirkete doğru veya yanlış demek için de yeterli değildir. Bazı ürünlerde çok ciddi ayrıştırma yapmanıza yardımcı olur.
3. Ürünler faturalı mı?
Network Marketing bir ticaret modelidir. Her ticarette olduğu gibi alışveriş gerçekleştiğinde faturası kesilir. Satıcı firma size fatura kesmek zorundadır. Fatura kesecek ki bunu beyan edip kazancına göre vergi ödemelerini yapacaktır. İş sadece burada da bitmez, yüz ürün üretip binlerce satış yapan firmalar da denetimde ortaya çıkar. Her şeyin kayıt altına alınabilmesi için bu gereklidir. Hatta ve hatta bir ürün on lira üretilir bin liraya satılıyorsa maliye burada gerekli işlemleri yapabilir.
4. Ürün fiyatı ederinde mi?
Açıklaması en zor olan konulardan biri olsa da aslında basittir. Her ürünün belli bir maliyeti vardır. Peki yüzde otuz kar ekleyip satarsa şirket para kazanır mı? Hiç ticaret deneyiminiz yoksa evet diyebilirsiniz ama şirketler bu durumda zarar eder. Çünkü şirket giderleri var. Bunlar ödenecek vergilerden tutun, çalışan giderleri, şirket masrafları gibi bir sürü madde var. Bunların da eklenmesi gerekir ki o yüzden 100 doların altında üretilen telefonlara bizler on binlerce lira verip alıyoruz. Tabii ki size 3000 TL’ye su satan bir firma var ise veya bunun benzeri başka ürünler o firmaları daha çok araştırmak ve uzak durmak gerekir. Gerçi dünyanın en pahalı suyunu araştırdığınızda daha yüksek rakamlarla karşılaşırsınız ama onlar su sorununu çözmek için bağışlar yaptıklarını o yüzden yüksek rakama satıyorlarmış. Neden gidip bağış yapmak yerine su alayım onu da anlamış değilim.
5. Hiç kimseyi ağıma eklemesem bile bu işten para kazanabilir miyim?
En kritik noktalardan birisidir. Sektör hakkında bilgisi olmayan birinin de diyebileceği gibi sisteme kimseye dahil etmediğinizde para kazanamıyorsanız o iş network marketing değildir. dolandırılmak üzeresiniz. Ponzi ve saadet zinciri sistemlerinde ürün olmadığı ya da göstermelik ürünler olduğu için dışarıda bunları satamazsınız. Sistemin kazandırma ihtimaline insanlar inanarak dahil olurlar buradan da tabiri caizse yeni insanlar getirmeniz için sizlere rüşvet verilir. Yeni kişi yoksa para da yoktur. Özetle soruya cevap hayır ise size sunulan network marketing değildir.
Özetlemek Gerekirse
Network marketing sektörü bir dolandırıcılık değildir. Üniversitelerde derslerde okutulan, yasası bile olan bir ticaret modelidir. Tavsiyemiz bu sektöre adım atmadan önce iyice araştırmanız bilgili, deneyimli kişilerden ön yargısız tavsiyeler almanız. Ön yargılı kişiler sizlere fayda sağlamayacaktır. Söylemleri iyi de olsa kötü de olsa fark etmez. Network Marketing sektörü uzun bir yolculuktur. Deneme yanılma değildir. Başlarken ben bu sektörde başarılı olacağım diyerek başlamak ve çalışmalarınızı bu şekilde yürütmek en doğrusudur. Olursa olur deneyelim bakalım derseniz maç veya film izlemek ile toplantıya katılmak arasında kaldığınızda toplantıya katılmayacağınız için bilgisiz ve sektörden habersiz kalacağınız için başarısız olacaksınız. Bu sadece bir örnek.
Yukarıda bahsettiğimiz beş sorudan geçen şirketler iyi bir network marketing şirketi olabilir. Daha fazla emin olmak için detaylı incelemeler gerekir. Şirketin kuruluş tarihi, kuruluş maliyeti, faaliyetleri, kazanç planları, ürünleri gibi yoruma açık başka konular da vardır. Kafa karıştırmamak için o konuda burada değinmedim. Diğer yazılarımda bu konulara da yer vereceğim. Takipte kalınız.
Başarılar…
Gören kişiler titan saadet zinciri sanıp ön yargı oluşturabilir. Bu konuyu aşmak için Network Marketing Dolandırıcılık Mı? yazımızı okuyup beş soruluk değerlendirmeyi yapabilir.